Jordi Cots i Moner, guardonat amb el Premi Solidaritat 2008
El jurat del la XXII edició del Premi Solidaritat 2008, reunit el dilluns 12 de gener de 2009, ha decidit atorgar aquest guardó a Jordi Cots i Moner per la seva dedicació professional i el seu compromís personal a favor dels drets de la infància i l’adolescència.
Jordi Cots ha sigut pioner en Catalunya tant en la promoció, protecció i garantia dels drets dels nens i nenes com a col·lectiu vulnerable, com en el reconeixement de drets i llibertats que li són propis.
Jordi Cots va ser el primer adjunt al Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels nens (1997-2004) i, prèviament, va dirigir el Pla integral de suport a les famílies del Departament de Benestar Social (1991-1995).
La seva trajectòria professional en favor dels drets de la infància va començar a la dècada dels cinquanta com advocat de família. Des de llavors, sempre va mantenir una forta militància social en aquest camp, especialment en l’àmbit de l’educació, on destaca la seva participació a associacions com l’Associació de Mestres Rosa Sensat, de la que és cofundador, o el seu treball a centres educatius com l'Escola Thau, l’Escola Casp o la residència escolar Bell-lloc de Cardedeu.
La menció especial Mitjans de Comunicació, que reconeix els treballs periodístics en l’àmbit dels drets humans, ha recaigut sobre el periodista Carlos Nadal per la seva lluita en favor de la llibertat d’expressió dins de l’exercici del periodisme.
Carlos Nadal va començar a treballar a la secció internacional de La Vanguardia al 1967, on va ser redactor en cap d’aquesta secció. Com a periodista sempre va defensar i lluitar per que els mitjans de comunicació pugessin exercir la llibertat d’expressió en temps on aquest dret era coartat pel règim franquista. Ara, Carlos Nadal, ja retirat, escriu un article setmanal Week-end al diari La Vanguardia sobre l’actualitat internacional, una referència en l’anàlisi de la situació política mundial.
EL Premi Solidaritat, que atorga anualment l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) des de 1987, premia a persones o entitats destacades en la defensa dels drets humans a Catalunya. Des del 1998, en ocasió del cinquantè aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, l’IDHC atorga la menció “mitjans de comunicació” a periodistes o mitjans que en l’exercici de la seva tasca informativa aborden de manera decidida la defensa dels més desvalguts i la protecció dels drets humans.
El Premi i la Menció es van lliurar al Parlament de Catalunya el 17 de febrer de 2009. En aquesta edició, el Premi Solidaritat va consisitr en una escultura de l’artista Jaime de Córdoba, una obra especialment creada i cedida per aquest premi.
El jurat de la XXII edició va esta constituït per Xavier Badia, director de l’Oficina de Promoció de la Pau i de Drets Humans; Andreu Felip, director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD); Tica Font, presidenta de la Federació Catalana d'ONG per la Pau; Àngels Mataró, directora de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE); Joaquim Mestre, regidor de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Roger Revilla, president de la Federació Catalana d'ONGs pels Drets Humans; Ferran Sales, conseller de l'IDHC; David Bondia, director de l’IDHC i Jaume Saura, president de l’IDHC.
PUBLICACIONS |
---|
Impactes de l’ús de les noves tecnologies digitals en la llibertat d’expressió |
Discurs d’incitació a l’odi: Anàlisi des dels drets humans i pautes interpretatives |