Primera reunió de la Comissió de Seguiment del Pla de Drets Humans
El 17 de desembre de 2009 s'ha reunit per primera vegada la Comissió de Seguiment del Pla de Drets Humans. La Comissió està formada per vuit vocals, tres d'ells pertanyents al Govern i cinc representants de la societat civil. Els tres representants del Govern pertanyen al Ministeri de la Presidència. Quatre dels representants de la societat civil pertanyen a ONG i un a un institut universitari de drets humans.
La funció de la Comissió és realitzar un seguiment i avaluar l'execució de les mesures del Pla, així com debatre noves mesures per incorporar al mateix. Des del govern sempre s'ha mantingut que el Pla és un document viu i en constant revisió. El mateix text del Pla estableix que "es proposa un Pla de Drets Humans amb vocació educativa, obert, un Pla entès com un procés en marxa, orientat a realitzar-se, a ser avaluat periòdicament i a ser alimentat a cada pas amb noves propostes i nous compromisos". Per això el rol que juga aquesta Comissió de Seguiment és de vital importància, ja que, en definitiva, és l'òrgan que s'encarrega de vigilar que aquest Pla sigui una realitat.
Per a aquesta reunió, l'IDHC va fer arribar a la Comissió de Seguiment un document amb comentaris, preguntes i inquietuds sobre el Pla. Concretament, ens referim a l'incompliment de la promesa electoral de ratificar la Convenció Internacional sobre la protecció dels drets dels treballadors migratoris i de les seves famílies, tema que no va ser inclòs en el Pla. Es tracta un dels instruments fonamentals per a la protecció dels drets humans del sistema de Nacions Unides.
Un altre motiu de preocupació recollit en aquest document és la reforma de la Llei orgànica del poder judicial que limita el principi de jurisdicció universal. Aquesta reforma és incompatible amb el suport actiu dels valors i principis que representa la Cort Penal Internacional consagrat en la mesura 37 del Pla.
Són motiu d'alarma les restriccions establertes en la nova Llei Reguladora del Dret d'Asil, que d'acord al text de la mesura 108, garantirà la protecció de les persones a qui és d'aplicació l'estatut de refugiat. Entre aquestes restriccions podem destacar l'exclusió dels ciutadans europeus comunitaris del dret de demanar asil, l'eliminació de la possibilitat de demanar asil a les representacions diplomàtiques espanyoles o l'ampliació fins a un màxim de 10 dies dels terminis de detenció en frontera, entre d'altres coses.
Al document de l'IDHC es realitzen comentaris i aportacions a vuit mesures del Pla, i altres temes de vital importància que s'han exclòs. Des del IDHC continuarem el nostre treball de seguiment del Pla de drets Humans, convençuts de la necessitat de participar en un diàleg constructiu amb el govern, per millorar el contingut i l'efectivitat d'aquest Pla.