43è Curs anual de drets humans

Dates: 31/03/2025 al 10/04/2025
Tipus: Curs presencial amb una sessió en línia per setmana
Places: Places limitades a 50 persones
En aquesta edició del curs anual, abordarem alguns dels principals reptes globals que amenacen els drets humans en l’actualitat: els conflictes armats, el canvi climàtic, les desigualtats i la violència contra les dones, així com l’auge de l’autoritarisme i l’extrema dreta.
Des d’enfocaments interdisciplinaris i mitjançant aproximacions teòriques i pràctiques, analitzarem aquests desafiaments per a identificar les seves característiques principals, el seu impacte en els drets humans i les connexions entre aquestes problemàtiques.
A més, coneixerem alternatives i estratègies que s’estan implementant per a fer-los front, destacant bones pràctiques i propostes innovadores.
Prestarem especial atenció als impactes diferencials que afecten persones i col·lectius en situacions de vulnerabilitat, amb la finalitat de comprendre les desigualtats estructurals que agreugen aquestes problemàtiques.
Metodologia i format
El curs, predominantment presencial, es durà a terme entre el 31 de març i el 10 d’abril en sessions de tarda a Barcelona. Tindrà una durada de dues setmanes, amb un total de vuit sessions i s’estructurarà de la manera següent:
- 2 sessions presencials per setmana: els dilluns i dimarts de 17 h a 20 h. 📍 Universitat Pompeu Fabra. Campus de la Ciutadella. Edifici 13. Sala seminaris 13.002 | c/ Ramon Trias Fargas, 25-27. Bcn
- 1 sessió en línia per setmana: els dimecres de 18 h a 20 h. 💻 aulaIDHC.org
- 1 taller pràctic presencial per setmana: els dijous de 17h a 20 h. 📍 LaFede.cat | Tàpies, 1-3. Bcn
Per a obtenir el certificat, serà necessari completar el curs íntegrament. Es permetrà una absència màxima del 10% (2 sessions), sempre que estigui degudament justificada.
Programa
Sistema universal
Dilluns, 31 març, 17 - 20h📍 Sessió presencial a la UPF. Barcelona
Belissa Guerrero Rivas. Advocada i consultora internacional en drets humans.Sistemes regionals: europeu, interamericà i africà
Dimarts, 1 abril, 17 - 20h 📍 Sessió presencial a la UPF. Barcelona
Karlos Castilla. Investigador de l'IDHC i professor a la UPF, expert en Dret Internacional dels Drets Humans.Canvi transformador per a un món just i sostenible: de la teoria a la pràctica
Dimecres, 2 abril, 18 - 20h 💻 Sessió en línia
Karen O'Brien. Professora i investigadora especialitzada en adaptació i en la dimensió social i humana del canvi climàtic. Ha contribuït a diversos informes de l'IPCC i membre de cCHANGE i l'IPBES.Estratègies d'incidència internacional per la protecció dels drets humans
Dijous, 3 abril, 17 - 20h 📍 Taller pràctic presencial a LaFede. Barcelona
Adriana Ribas. Coordinadora d'Amnistia Internacional CatalunyaLaura Pérez.Responsable de relacions institucional d'AI Catalunya
(In)seguretat global i construcció de la pau
Dilluns, 7 abril, 17 - 20h 📍Taula de debat a la UPF. Barcelona
Jordi Armadans Gil. Politòleg i periodista. Analista i formador en qüestions de conflictes, pau i seguretat.
Dagauh Komenan. Historiador especialitzat en Relacions Internacionals i Àfrica Subsahariana, amb especial atenció a qüestions de pau i seguretat. És el responsable de formació del Centro de Estudios Africanos.
María Villellas. Codirectora de l'Escola de Cultura de Pau i investigadora en agenda de gènere, pau i seguretat, especialment la participació de les dones en els processos de pau.
Sabina Puig (modera). Politòloga experta en drets humans i conflictes. Coordinadora de l'àrea de violències en contextos no bèl·lics de l'ICIP.
Auge dels autoritarismes i ofensiva de l'extrema dreta contra els drets humans
Dimarts, 8 abril, 17 - 20h 📍Taula de debat a la UPF. Barcelona
Pastora Filigrana. Advocada laboralista, sindicalista i activista pels drets humans.
Miquel Ramos. Periodista, escriptor i investigador especialitzat en extrema dreta, discursos i delictes d'odi i moviments socials.
Núria Millán (modera). Sociòloga, especialitzada en relacions internacionals i seguretat. Actualment, coordina la línia de Prevenció dels Extremismes Violents a NOVACT.
Desigualtats i violències contra les dones
Dimecres, 9 abril, 18 - 20h 💻 En línia
Luciana Peker. Periodista i escriptora especialitzada en gènere.
Orfe Castillo. Directora regional de JASS Mesoamèrica. Activista feminista amb una llarga experiència en organitzacions, xarxes i institucions governamentals centrades en els drets de les dones.
Sandra Martínez (modera). Criminòloga i educadora social, especialitzada en drets humans i mediació en grups en situació de vulnerabilitat. Coordina l’àrea d’alternatives de seguretat de l'ICIP.
Narratives per a un món millor
Dijous, 10 abril, 17 - 20h 📍 Taller pràctic a LaFede. Barcelona
Anxela Iglesias. Experta en comunicació. Cofundadora de La Interseccion, on desenvolupa estratègies de comunicació, campanyes i formacions.Professorat

Jordi Armadans Gil
Politòleg i periodista. És analista i formador en qüestions de conflictes, pau i seguretat. Ha treballat com a director en la Fundació per la Pau i ha estat vinculat a distintes ONG, campanyes i moviments socials en defensa de la pau, els drets humans, la solidaritat i la justícia social. Com a representant de la societat civil, ha participat en processos diplomàtics de desarmament i control d'armes en les Nacions Unides. És autor de Pau. El valor de la vida als nostres dies (Llaura Llibres, 2022).

Karlos Castilla
Responsable d’investigació a l’DHC. Doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, s’ha especialitzat en Dret internacional dels Drets Humans, Dret constitucional i Migracions. També és professor associat de Dret internacional a la mateixa universitat. Va ser sotsdirector de litigi internacional en matèria de drets humans a la Secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic i assessor en matèria de drets humans a la Suprema Cort de Justícia de la Nació de Mèxic.

Orfe Castillo
Directora regional de JASS Mesoamérica. Llicenciada en filosofia, compta amb més de 30 anys d’experiència treballant amb organitzacions, xarxes i institucions governamentals de dones, desenvolupant iniciatives col·lectives principalment per a enfortir la participació política de les dones, el dret a una vida lliure de violència, els drets sexuals i reproductius i la protecció de les persones defensores.

Pastora Filigrana
Advocada i defensora de drets humans, especialitzada en dret laboral, sindical i en la protecció dels drets fonamentals. Compromesa amb la lluita antiracista, amb especial èmfasi en la defensa davant l'antigitanisme, és autora de El Pueblo Gitano contra el Sistema-Mundo. Reflexiones desde una militancia feminista y anticapitalista (Akal, 2020).

Belissa Guerrero Rivas
Advocada amb més de 20 anys d’experiència en els sistemes internacionals de drets humans. Ha treballat a la Secretaria Internacional d’Amnistia Internacional, a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) i a l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) al Vietnam, a més d’organitzacions nacionals de drets humans. Actualment, és consultora internacional en drets humans.

Anxela Iglesias
Forma part de Laintersección.net, un equip de persones dedicades a les narratives, la recerca i a l’estratègia digital. Ha treballat en l’àmbit de la comunicació i el periodisme en diversos països i en gairebé tots els seus vessants, des d’agències de notícies a departaments de premsa d’organitzacions no governamentals i institucions. La seva carrera professional s’ha desenvolupat també en l’àmbit de la gestió de projectes, disseny d’estratègies i campanyes d’incidència.

Dagauh Komenan
Historiador especialitzat en Relacions Internacionals, amb un doctorat en la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria sobre la cooperació al desenvolupament com a resposta als desafiaments de seguretat i migracions al Sahel occidental. Docent i autor de nombroses publicacions i articles, ha coordinat el llibre col·lectiu Guerra y paz en África. És el responsable de formació del Centro de Estudios Africanos.

Sandra Martínez
Criminòloga i educadora social, compta amb un postgrau en mediació social i transformació de conflictes, així com un màster en drets humans, democràcia i globalització. Coordina l’àrea de treball 'Alternatives de seguretat' a l'ICIP i col·labora amb associacions feministes i ecologistes. Anteriorment, ha treballat en les àrees d’investigació i incidència política d’ONG centrades en l’abordatge de violències masclistes i racistes.

Núria Millán
Sociòloga, especialitzada en relacions internacionals i seguretat. Actualment, coordina la línia de Prevenció dels Extremismes Violents a NOVACT. El seu treball se centra especialment en la prevenció de l'auge de l'extrema dreta des d'un enfocament comunitari. A més, ha estudiat l'impacte de la desinformació en l'expansió dels autoritarismes.

Karen O’Brien
Professora de Sociologia i Geografia Humana de la Universitat d’Oslo. La seva recerca se centra en les dimensions socials i humanes del canvi climàtic, específicament en la relació entre l’adaptació al canvi climàtic i les transformacions cap a la sostenibilitat. Co-presideix la secció sobre Canvi Transformador de la Intergovernmental Science-*Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) i és cofundadora cCHANGE, organització que dona suport a la participació pública en les transformacions cap a la sostenibilitat. Ha contribuït a diferents informes de l’IPCC.

Júlia Pérez
Responsable de relacions institucionals d'Amnistia Internacional Catalunya, on impulsa propostes de drets humans amb autoritats catalanes, tant en l'àmbit de política interior com exterior. Graduada en Publicitat i Relacions Públiques per la UPF, amb estudis de Dret i màster d'Afers Públics Europeus de la Universitat de Maastricht. Anteriorment, ha treballat com a tècnica al Parlament Europeu i com consultora d'incidència política a ONG.

Luciana Peker
Periodista i escriptora argentina especialitzada en gènere. En 2023, va rebre el Premi de Premsa Escrita“Por la vida de las mujeres, ni una muerte más” atorgat per ONU Dones, en reconeixement al seu treball contra el feminicidi a Amèrica Llatina i el Carib. En 2024, va ser destacada per CNN com una de les 30 persones que protegeixen els drets de les dones i la comunitat LGBTQ+ en el món.

Sabina Puig
Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració i màster en Dret Internacional dels Drets Humans. Coordina la línia de violències en contextos no bèl·lics en el Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Ha treballat en l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, la Cort Penal Internacional, Amnistia Internacional i Justícia i Pau. Com a experta, imparteix classes sobre protecció internacional dels drets humans en diverses universitats.

Miquel Ramos
Periodista, escriptor i investigador especialitzat en extrema dreta, discursos i delictes d’odi i moviments socials. Llicenciat en Ciències de la Informació i amb Màster en Sociologia i Antropologia, és col·laborador de diversos mitjans escrits i audiovisuals, i autor de diversos informes i llibres sobre l’extrema dreta. És també assessor i formador per organitzacions i administracions públiques en matèria de discursos i delictes d’odi, i col·laborador de diverses ONG i entitats que treballen l’àmbit dels drets humans i d’assistència a les víctimes de delictes d’odi.

Adriana Ribas
Coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, impulsa iniciatives per fomentar la col·laboració entre organitzacions de la societat civil. La seva trajectòria professional s’ha centrat en la promoció i defensa dels drets humans, amb àmplia experiència en campanyes de sensibilització, incidència política i treball en xarxa amb defensores de drets humans i víctimes de violacions de drets. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UPF.

Maria Villellas
Codirectora de l’Escola de Cultura de Pau i membre de la Xarxa de Dones Mediadores del Mediterrani i de la junta directiva de WILPF España. El seu àmbit de recerca se centra en l’agenda de gènere, pau i seguretat, amb especial atenció a la participació de les dones en els processos de pau. Està especialitzada en els conflictes armats i els processos de pau a la regió d’Àsia Meridional. És politòloga, amb especialització en Relacions Internacionals, i doctora en Estudis de Gènere. Ha rebut el Premi de Recerca Feminista Concepción Gimeno Flaquer.
Crèdits universitaris
El curs està reconegut amb crèdits de:
- Universitat de Girona (Facultat de Dret): 1 crèdit ECTS per mòdul
- Universitat de Lleida: 3 crèdits ECTS
- Universitat Oberta de Catalunya: [Grau de Dret i de Relacions Internacionals]: 1.5 crèdits ECTS
Per obtenir el reconeixement de crèdits s'ha de presentar un treball seguint les indicacions de l'organització.
Beques
En el marc del curs, es concedeixen tres bosses de viatge i estada de formació a persones defensores dels drets humans d'Amèrica Llatina i El Carib.
Pràctiques
En el marc del curs, es concedeixen tres bosses de viatge i estada de formació a persones defensores dels drets humans d'Amèrica Llatina i El Carib.
Dirigit a
Estudiants, membres de la societat civil organitzada, activistes i persones defensores de drets humans, personal de l'administració pública, professionals jurídics, de la comunicació i d'altres sectors que desenvolupen tasques vinculades a la defensa dels drets humans, així com ciutadania interessada.
Preus i inscripció
La inscripció es realitza mitjançant el formulari disponible en aquesta pàgina web, on se selecciona el nombre de mòduls (curs complet / un mòdul).
El preu d’inscripció depèn del nombre de mòduls cursats. A més, s’ofereixen tarifes reduïdes per a persones a l’atur, jubilades, estudiants, membres de famílies nombroses i monoparentals i membres de l’IDHC.
General | Reduït | |
---|---|---|
2 mòduls (curs complet) | 190€ | 150€ |
1 mòdul | 110€ | 90€ |
2 sessions online | 40€ | N/A |
Per posar-te en contacte, escriu-nos a formacio@idhc.org.